Banner 1

Νέα

Επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για τη διεθνή ακτοπλοϊκή σύνδεση Ro-Pax Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, στο κτίριο Διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ, μεταξύ στελεχών και εκπροσώπων των δύο πλευρών.

Με τη συνάντηση αυτή η ελληνική πλευρά ανταπέδωσε τη φιλοξενία της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων Θεσσαλονίκης και Σμύρνης.

Οι εργασίες της συνάντησης επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση του Λιμένα Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητές του, στα λιμενικά τέλη, καθώς και στις αρχικές προτάσεις των εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη γραμμή.

Στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα κ. Baris Kalkavan, ο Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Orhan Yalman Okan, εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών της Τουρκίας, ο Διευθυντής του Οργανισμού Λιμένα της Σμύρνης κ. Mustafa Çankaya και άλλα στελέχη της εταιρίας.

Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μακρής, ο Γενικός Διευθυντής κ. Εμμανουήλ Μιχαηλίδης, στελέχη της ΟΛΘ ΑΕ, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης έγινε διεξοδική συζήτηση της ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους των δύο εταιριών που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τη γραμμή, της Hellenic Seaways και της Linergents Shipping Ltd.

Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Orhan Yalman Okan δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για την τουρκική πλευρά να ανοίξει η γραμμή το συντομότερο δυνατό. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική, αφού ανταλλάξαμε απόψεις και πληροφορίες με τους εκπροσώπους της ΟΛΘ ΑΕ».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Δημήτρης Μακρής, τόνισε ότι «η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη. Έγινε σε βάθος συζήτηση όλων των θεμάτων που αφορούν τη γραμμή, δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιαστούν οι απόψεις των ναυτιλιακών εταιριών που ενδιαφέρονται για τη γραμμή και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα για να επιτευχθεί η δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Θεσσαλονίκης-Σμύρνης. Η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».


Πληροφορίες:
κα Βίκυ Γεωργιάδου
τηλέφωνο επικοινωνίας 6944897935

Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ διαθέτει ένα πλούσιο ιστορικό αρχείο με φωτογραφίες, τεκμήρια, οπτικοακουστικό υλικό, σχέδια κτιρίων και μηχανών, παλιά μηχανήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Στην ημερίδα «Ο Λιμένας της Θεσσαλονίκης: ανιχνεύοντας την Ιστορία του” που διοργανώνεται την Πέμπτη, 21/4/2016, στις 19.00, στο Δ΄ αμφιθέατρο, Α΄ προβλήτα, η ΟΛΘ ΑΕ ανοίγει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το αρχειακό υλικό, παρουσιάζει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της διάσωσης, καταγραφής και αξιοποίησης του αρχείου και εγκαινιάζει μια συζήτηση με τους ανθρώπους της πόλης για την ιστορία του λιμένα.

Το ιστορικό αρχείο επαναφέρει τις μνήμες των απλών ανθρώπων, προβάλλοντας την ιστορία της εργασίας και της καθημερινής ζωής των εργαζομένων. Μέσα από το αρχειακό υλικό παρακολουθούμε  τις σχέσεις ανάμεσα σε Μικρασιάτες  πρόσφυγες και Θεσσαλονικείς (Έλληνες και Εβραίους), εργαζόμενους στο λιμένα των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Η αρχιτεκτονική των κτιρίων, οι μαρτυρίες των ανθρώπων, η εξέλιξη του μηχανολογικού εξοπλισμού και όλο το αρχειακό υλικό αποτελούν έναν ιστορικό πλούτο που ανιχνεύει τη σχέση λιμένα και πόλης.

 

Το Πρόγραμμα

 19.00 Εισαγωγή, Δρ Άγγελος Βλάχος, μέλος ΔΣ, ΟΛΘ ΑΕ
19.10 - 19.25 Χαιρετισμοί

Κώστας Μέλλιος, Αντιπρόεδρος ΔΣ, ΟΛΘ AE
Δημήτρης Μακρής, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΛΘ AE
Φανή Γουργούρη, Γενική Γραμματέας, ΟΜΥΛΕ

19.25 Αρχεία και βιομηχανική ιστορία ενός μεγάλου λιμανιού: η περίπτωση του ΟΛΘ, Κώστας Παλούκης, ιστορικός, Ιστορικό Αρχείο ΟΛΘ AE
19.40 Το λιμάνι των φαντασμάτων: Προφορικές μαρτυρίες και  ιστορική μνήμη του ΟΛΘ, Χρίστος Μάης, ιστορικός, Ιστορικό Αρχείο ΟΛΘ AE
19.55 Πρόσφυγες και ντόπιοι  λιμενεργάτες: ο κόσμος της εργασίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, 1923-1933, Δρ. Σάι Σρούγγο, ιστορικός, Πανεπιστήμιο της Χάιφα
20.10 Η ιστορική εξέλιξη των κτιρίων του Λιμένα Θεσσαλονίκης: Η περίπτωση του Παλαιού Τελωνείου – Επιβατικού Σταθμού, Δέσποινα Παπαδοπούλου, αρχιτέκτονας
20.25 Ιστορίες πάνω στους κυβόλιθους: όψεις από την συμβολή των εργαζομένων και των τεχνικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη του λιμένα Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης, Πολ. Μηχανικός Έργων Υποδομής, ΟΛΘ ΑΕ
20.30 Συζήτηση-ερωτήσεις
20.45 “Θεσσαλονίκη:  άλλοτε και τώρα”,  προβολή ντοκιμαντέρ (Πηγή: αρχείο ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΑΕ)
21.20 Δεξίωση

 

Πληροφορίες:
κα Βίκυ Γεωργιάδου
τηλέφωνο επικοινωνίας 6944897935

Συνάντηση της διοίκησης και των στελεχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης με εκπροσώπους της σερβικής αντιπροσωπείας, η οποία επισκέφθηκε την πόλη μας στο πλαίσιο του Ελληνο-Σερβικού Επιχειρηματικού FORUM που διοργανώνει το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και διατυπώθηκε και από τις δύο πλευρές η σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για την εμπορική και οικονομική δραστηριότητα της Σερβίας. Επισημάνθηκε ότι, καθώς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διαθέτει, εκτός από τη γεωγραφική θέση, τις υποδομές, τον εξοπλισμό και υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες, μπορεί να γίνει και πάλι ο βασικός κόμβος διακίνησης φορτίων από και προς τη Σερβία.

Ο προεδρεύων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ, Κωνσταντίνος Μέλλιος  δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης: “Η διοίκηση και τα στελέχη της εταιρίας μας είναι σε ετοιμότητα, ώστε να διευθετηθούν τα επιμέρους θέματα που τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση, προκειμένου να προωθηθεί άμεσα η οικονομική και εμπορική συνεργασία ανάμεσα στην ΟΛΘ ΑΕ, τους εμπλεκόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις της Σερβίας. Αναμένουμε τον ορισμό αντιπροσωπίας της σερβικής πλευράς, ώστε να καθοριστεί άμεσα το πλαίσιο της επόμενης συνάντησής μας”.

Στη σερβική αντιπροσωπεία συμμετείχαν: ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της  Σερβίας, Sinisa Pavić, ο πρόεδρος του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος, ο Επικεφαλής των Τελωνείων της Δημοκρατίας της  Σερβίας, Slobodan Tomić, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, Miroslav Miletić, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Leskovac και αντιπρόεδρος του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Goran Jović, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Βελιγραδίου, Milivoje Miletić, ο Γενικός Διευθυντής της Serbian Railways  JSC,  Miroslav Stojčić και o εκτελεστικός Διευθυντής της Belgrade Nikola Tesla Airport, Raša Ristivojević.

Από πλευράς ΟΛΘ ΑΕ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο προεδρεύων του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, Κωνσταντίνος Μέλλιος, το μέλος του ΔΣ και πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Καρούλης και διευθυντικά στελέχη της εταιρίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η προϊσταμένη της Τελωνειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Αγγελική Μήτρου – Γωγάκου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καμπάκης και το μέλος του Συλλόγου, Απόστολος Δεμερτζής.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και στην αίθουσα  Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Λ.Θ Α.Ε, σύσκεψη  στην οποία πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. Κων/νος Μέλλιος, οι εκπρόσωποι  της κας Υπουργού ΜΑΘ, ο Γεν. Γραμματέας Δήμου Θεσσαλονίκης κος Ψαρράς Θωμάς και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Καλυψώ Γούλα, εκπρόσωπος στρατιωτικής, αστυνομικής και λιμενικής αρχής, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, ο ιατρός του Κοινωνικού Ιατρείου της Ο.Λ.Θ Α.Ε., στην οποία ρυθμίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να φιλοξενηθούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι 450 πρόσφυγες που πρόκειται να αφιχθούν  αύριο τις πρωινές ώρες, από το λιμάνι της Καβάλας, με λεωφορεία.

Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης έχει έγκαιρα προχωρήσει στις αναγκαίες διαρρυθμίσεις, σε εργασίες συντήρησης και προσαρμογής στον 3ο προβλήτα και στις αποθήκες 18 και 21, ώστε το λιμάνι να μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση που χρειαστεί να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες από τη Συρία, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τους αναγκαίους χώρους υγιεινής των προσφύγων καθώς και τις διόδους εισόδου και εξόδου τους καθώς και τον έλεγχο τους.

Ο Δήμος θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων ομάδων ώστε να είναι απρόσκοπτη η παραμονή και η ικανοποίηση των βασικών αναγκών των προσφύγων.

Οι επιλεγμένοι χώροι και προβλήτα  είναι εκτός  Ελευθέρας Ζώνης, μακράν του επιβατικού  σταθμού δεν επηρεάζουν τη λειτουργία και  τις εργασίες  του Εμπορικού και Επιβατικού  Λιμένα και έχουν άμεση πρόσβαση στους Κεντρικούς Οδικούς άξονες (Πύλες 10 και 11).

 

Θεσσαλονίκη, 16. 3. 2016

Στη Θεσσαλονίκη συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00, το Δ.Σ της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που θα πραγματοποιηθεί στο Κτίριο Διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ, θα συγκροτηθεί σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, όπως αυτή προέκυψε μετά τις διοικητικές αλλαγές σε Οργανισμούς Λιμένος – μέλη της Ένωσης.
Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν η ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της ΕΛΙΜΕ στο σύνολο των Λιμένων του ελληνικού λιμενικού συστήματος, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργούν, η ανάπτυξη δικτύου νέων μελών από την ομάδα των Λιμενικών Ταμείων και ο προσδιορισμός των νέων δράσεων της Ένωσης. Επίσης, θα εξεταστεί ο προγραμματισμός συγκεκριμένων δράσεων για την ουσιαστική υποστήριξη των μελών της ΕΛΙΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα, στην άσκηση των λιμενικών δραστηριοτήτων τους. Ειδικά, θα συζητηθεί το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης της κρουαζιέρας, που αποτελεί δυναμικό τομέα για την ανάπτυξη των λιμένων και της εθνικής οικονομίας.
Θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση και η συνεδρίαση του Δ.Σ. του “Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης ΕΞΑΝΤΑΣ”, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛΙΜΕ και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). Ο “ΕΞΑΝΤΑΣ” είναι το Ινστιτούτο που έχει δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη η Ένωση με σκοπό την κατάρτιση και την παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης στους εργαζομένους των Οργανισμών Λιμένων – μελών της.

Αίτηση για την έκδοση άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου υπέβαλε στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων η ΟΛΘ ΑΕ.
Η εταιρία σχεδιάζει τη δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου με δυνατότητα τουλάχιστον τεσσάρων (4) θέσεων πρόσδεσης υδροπλάνων, παρέχοντας την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα αεροσκάφη που θα δρομολογηθούν από τις εταιρείες, οι οποίες σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο, ενισχύοντας τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως με την νησιωτική Ελλάδα. Η διοίκηση της εταιρίας υπέβαλε έγκαιρα το φάκελο, προκειμένου να προλάβει η Θεσσαλονίκη να ενταχθεί ως προορισμός για υδροπλάνα στην ερχόμενη τουριστική περίοδο (2016). Aνάδοχος και υπεύθυνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας αδειοδότησης υδατοδρομίου στη θαλάσσια περιοχή του Λιμένα Θεσσαλονίκης είναι η εταιρία Hellenic Seaplanes.
Τα υδατοδρόμια της Βορείου Ελλάδας, με κεντρικό αυτό της Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό δίκτυο αναχωρήσεων και αφίξεων από και προς το Βόρειο Αιγαίο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, αλλά και γειτονικές χώρες, με σκοπό την γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών στον τελικό προορισμό τους. Η ύπαρξη τελωνείου στο λιμάνι δίνει την ευελιξία στο υδατοδρόμιο να επεκτείνει την δραστηριότητα του με διεθνείς πτήσεις.