Banner 1

Νέα

Σας ενημερώνουμε, ότι μετά την τροποποίηση του καταστατικού της ΟΛΘ Α.Ε. και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. στην ανάδοχο διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας εταιρία "South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Ltd", το ελληνικό δημόσιο δεν ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΘ Α.Ε. ή την χρηματοοικονομική συμμετοχή του ή των κανόνων που τη διέπουν.

Ως εκ τούτου, η ΟΛΘ Α.Ε. από τις 23.03.2018 και εφεξής, δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Ν.3861/2010: Ενίσχυση της διαφάνειας: Ανάρτηση νόμων-πράξεων στο διαδίκτυο "Πρόγραμμα Διαύγεια" και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α' 112).

Μπορείτε να μεταβείτε στον ιστότοπο της Διαύγειας (εδώ) για να δείτε τις παλιότερες αναρτήσεις της ΟΛΘ Α.Ε.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής κτιρίων του Α’ Προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης μεταξύ της ΟΛΘ ΑΕ και του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, στις 12 μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ (Κτίριο Διοίκησης, Α’ Προβλήτας, 1ος όροφος).

Το πρωτόκολλο θα υπογράψουν ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Σωτήριος Θεοφάνης, και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

 

To λιμάνι της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, η Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Ιρίτ Μπεν-Άμπα, η οποία είχε μία εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Σωτήριο Θεοφάνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο κ. Θεοφάνης παρουσίασε τη στρατηγική της Εταιρείας για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Λιμένα Θεσσαλονίκης, ο οποίος μπορεί να καταστεί κόμβος συνδυασμένων μεταφορών των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής.

Μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Μπεν-Άμπα ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Λιμανιού.

Photo1

Photo2

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάθεση υπηρεσιών Ανεξάρτητου Μηχανικού, που θα αναλάβει την επίβλεψη και την αξιολόγηση των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 180 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα υλοποιηθούν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης την επόμενη  επταετία, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης.     

Ως Ανεξάρτητος Μηχανικός επιλέχθηκε το σχήμα “SALFO & ASSOCIATES S.A.”-  “AECOM LIMITED” - “SAMARAS & ASSOCIATES S.A.”.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, που διεξήγαγε η ΟΛΘ ΑΕ, υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές από τα παρακάτω σχήματα:

  • HILL INTERNATIONAL N.V. – MARNET S.A.
  • INROS LACKNER SE
  • SALFO & ASSOCIATES S.A. – AECOM LIMITED – SAMARAS & ASSOCIATES S.A.
  • EPTISA SERVICIOS DE INGENIERIA S.L. – TRITON CONSULTING ENGINEERS LTD. – MOTT MACDONALD LIMITED

Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

Το κρουαζιερόπλοιο «Salamis Filoxenia» καταπλέει  αύριο, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, στις 8 π.μ., στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με 336 επιβάτες και 222 άτομα πλήρωμα. 

Το υπό κυπριακή σημαία πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν τουρίστες κυρίως από την Κύπρο, τη Μ. Βρετανία, την Αυστραλία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, έρχεται από την Σκιάθο και θα παραμείνει στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης για 18 ώρες. Για τους επιβάτες έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες περιηγήσεις στην πόλη και εκδρομή στη Λίμνη Δοϊράνη.

Το κρουαζιερόπλοιο θα αποπλεύσει από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης την  Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 2 π.μ., με προορισμό την Αιδηψό Ευβοίας.

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με το Πανεπιστήμιο Rutgers, ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης των ΗΠΑ, προχώρησε η ΟΛΘ ΑΕ.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε επίσημα χτες, Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, από τον Πρόεδρο του ΔΣ και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Σωτήριο Θεοφάνη, και τον Διευθυντή του Κέντρου Προηγμένων Υποδομών και Μεταφορών (Center for Advanced Ιnfrastructure and Transportation) του Πανεπιστημίου Rutgers, Dr. Ali Maher, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της Εταιρείας, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κ. Gregory W. Pfleger.

To Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜοU) αποσκοπεί στην ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων, έργων και δραστηριοτήτων έρευνας, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας στους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών, των λιμένων και της Εφοδιαστικής.

«Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να ανταλλάξουμε ερευνητικές εμπειρίες, αλλά και να εφαρμόσουμε καινούργιες τεχνολογίες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σαν πειραματικό πεδίο πρακτικής εφαρμογής», δήλωσε ο κ. Θεοφάνης τονίζοντας ότι η συνεργασία αφορά, μεταξύ άλλων, στον τομέα των νέων τεχνολογιών του λιμενικού τομέα, όπως για παράδειγμα οι τεχνολογίες για το «Λιμάνι του Μέλλοντος» (“Port of the future”) καθώς και σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας. Επίσης, στο επίκεντρο της συνεργασίας βρίσκονται και άλλες θεματικές περιοχές, όπως η ανάπτυξη τεχνολογιών παρακολούθησης της κατάστασης των υποδομών, αλλά και καταγραφής/διαχείρισης της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων κατά την προσέγγισή τους στο Λιμάνι.


Από την πλευρά του ο κ. Μaher επισήμανε πως οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν βασική συνιστώσα για τις εθνικές μας οικονομίες, σημειώνοντας πως τα λιμάνια, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, είναι σημαντικά τόσο για την περιφερειακή οικονομία όσο και για την εθνική οικονομία της Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο Διευθυντής του CAIT, o ίδιος και οι συνεργάτες του προσβλέπουν σε αυτή τη συνεργασία με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση προκλήσεων που συνδέονται με ζητήματα των θαλάσσιων μεταφορών, όπως η διακίνηση φορτίων και εμπορευμάτων, θέματα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των λιμανιών, ανθεκτικότητας και γενικότερα ανάπτυξης τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Pfleger επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικές για την προξενική αρχή των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και για ολόκληρη την διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα οι σχέσεις, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικές σχέσεις με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey ιδρύθηκε το 1766 και σήμερα αριθμεί 69.000 φοιτητές και 22.500 διδάσκοντες και εργαζομένους. Στο Κέντρο Προηγμένων Υποδομών και Μεταφορών (Center for Advanced Ιnfrastructure and Transportation), που αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο μεταφορών του Πανεπιστημίου Rutgers, υλοποιούνται ερευνητικά έργα και προγράμματα σε αρκετές θεματικές περιοχές στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών. Οι νέες μέθοδοι και τεχνολογίες, που αναπτύσσονται σε ερευνητικό επίπεδο, αξιοποιούνται και στο πεδίο της εφαρμογής σε πραγματικές συνθήκες. Παράλληλα με το ερευνητικό έργο, το Κέντρο εκπαιδεύει περισσότερους από 7.000 επαγγελματίες κάθε χρόνο προσφέροντας πάνω από 200 μαθήματα.

 

Photo 1 & Photo 2: Από αριστερά ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κ. Gregory W. Pfleger, ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Σωτήριος Θεοφάνης και ο Διευθυντής του Κέντρου Προηγμένων Υποδομών και Μεταφορών (Center for Advanced Ιnfrastructure and Transportation) του Πανεπιστημίου Rutgers, Dr. Ali Maher.

Photo 3: Ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Σωτήριος Θεοφάνης και ο Διευθυντής του Κέντρου Προηγμένων Υποδομών και Μεταφορών (Center for Advanced Ιnfrastructure and Transportation) του Πανεπιστημίου Rutgers, Dr. Ali Maher κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης στο περίπτερο της ΟΛΘ ΑΕ.