Banner 1

Νέα

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΟΛΘ ΑΕ και της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπογράφηκε σήμερα, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, στα γραφεία της Διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ. Στόχος του Μνημονίου είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας στους τομείς των λιμένων και μεταφορών.

Οι δράσεις που περιγράφονται στο μνημόνιο είναι η υποστήριξη διπλωματικών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών με θεματολογία ενδιαφέροντος των λιμενικών λειτουργιών της Ο.Λ.Θ. ΑΕ και η δημιουργία Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με αντικείμενο την οργάνωση και διαχείριση λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων.
Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΟΛΘ ΑΕ που στοχεύει στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση αλλά και στον προσανατολισμό του ανθρώπινου δυναμικού, και ιδιαίτερα των νέων, στη λιμενική βιομηχανία.

Η συνεργασία της ΟΛΘ ΑΕ με ένα διεθνούς κύρους Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, όπως η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, υπηρετεί την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων της εταιρίας και αποτελεί μία δράση με κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα προς όφελος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας είναι προϊόν πολύμηνων συζητήσεων μεταξύ των δύο μερών οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετέχουν στις παρακάτω πρωτοβουλίες και ενέργειες:

  • Την υλοποίηση της επιθυμίας της ΟΛΘ Α.Ε. να ενισχύσει, παράλληλα με τη λειτουργία της ως φορέα επιχειρηματικότητας, οικονομικών δραστηριοτήτων και καινοτομίας, ερευνητικές δράσεις που αναφέρονται σε σύγχρονες τεχνολογίες και προϊόντα εξυπηρέτησης των λιμενικών λειτουργιών καθώς και σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και προστασίας του περιβάλλοντος, τόσο μέσα στα όρια της χερσαίας ιδιοκτησίας της όσο και της περιβάλλουσας θαλάσσιας και αστικής ζώνης.
  • Την αξιοποίηση της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Α.Π.Θ. ως σημαντικής εκπαιδευτικής και ερευνητικής μονάδας της Ελληνικής περιφέρειας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας γενικότερα και της συμβολής της στην ευρύτερη περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
  • Την αναστροφή του Brain Drain σε Brain Gain με παροχή κινήτρων για την παραμονή και εγχώρια αξιοποίηση ικανά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα με τη δημιουργία του Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και την υποστήριξη διπλωματικών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών με θεματολογία ενδιαφέροντος των λιμενικών λειτουργιών της ΟΛΘ ΑΕ, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν τη διασύνδεση των δράσεων τους με Ευρωπαϊκούς λιμένες και Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα συγκεκριμένης στόχευσης.

23012017

Από αριστερά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Δημήτρης Μακρής, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος  και ο Πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Κωνσταντίνος Μέλλιος.

Την ΟΛΘ ΑΕ επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλο. Στο κτίριο Διοίκησης της εταιρίας, τους Υπουργούς υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Κωνσταντίνος Μέλλιος, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Μακρής, καθώς και μέλη του Δ.Σ.

Ο κ. Μέλλιος επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα που ήδη έχει αναπτυχθεί με το νέο Υπουργό, συνεχίζοντας την καλή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να προχωρήσουν τα υψίστης για το λιμάνι και τη σχέση του με την πόλη τρέχοντα θέματα. Ο κ. Μακρής από την πλευρά του εστίασε στα μείζονα θέματα του Λιμένα Θεσσαλονίκης, που είναι η επέκταση του 6ου Προβλήτα, η σύνδεση με τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα και βεβαίως τα ζητήματα διασφάλισης των εργαζομένων στα κείμενα της σύμβασης παραχώρησης ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης.

Ο κ. Κουρουμπλής ευχαρίστησε για την υποδοχή και τόνισε ότι πιστεύει στον ουσιαστικό διάλογο και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να προχωρήσουν τα θέματα άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, το λέω από τη ψυχή και από τη συνείδησή μου» είπε, συμπληρώνοντας ότι έχει δώσει προτεραιότητα σε όλα όσα τέθηκαν για να μη χάσει ο Λιμένας Θεσσαλονίκης αυτή την ευκαιρία. Επεσήμανε τη σημασία του λιμανιού για τη χώρα, τονίζοντας την ανάγκη των επενδύσεων και της προστασίας των εργασιακών σχέσεων. Διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τη Διοίκηση και τους εργαζομένους και έχει δώσει προτεραιότητα στο θέμα των αναγκαίων προσλήψεων σε όλους τους οργανισμούς λιμένων μέσω ΑΣΕΠ.

Τα μέλη της Διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ έθεσαν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του λιμανιού, το master plan, τις επενδύσεις, τις εργασιακές σχέσεις, καθώς τη σημασία του λιμανιού για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Nefeli, προερχόμενο από τον Πειραιά, θα καταπλεύσει αύριο, στις 07:30, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στο πλοίο επιβαίνουν 607 επιβάτες, ενώ το προσωπικό ξεπερνά τα 350 άτομα.

Πολλοί από τους επιβάτες έχουν προγραμματίσει οργανωμένες περιηγήσεις στη Θεσσαλονίκη, με κύριους σταθμούς ξενάγησης τον Λευκό Πύργο, τα Κάστρα και τον Άγιο Δημήτριο, καθώς και εκδρομές στη Βέροια και τη Βεργίνα.

Το Celestyal Nefeli θα αποπλεύσει την ίδια μέρα στις 18:00 με προορισμό την Καβάλα.

Το επόμενο και τελευταίο για τη φετινή σεζόν κρουαζιερόπλοιο που αναμένεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το MV Minerva στις 18 Νοεμβρίου.

Το MSC Opera κατέπλευσε σήμερα Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, στις 09.00, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με 2.250 επιβάτες και 700 άτομα πλήρωμα. Οι επιβάτες είναι στην πλειονότητά τους από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Ελβετία. Το MSC Opera αναχωρεί σήμερα, στις 19.00, για την Κωστάντζα. Το λιμάνι είχε υποδεχθεί το MSC Opera και στις 12 Οκτωβρίου, με 2.126 επιβάτες, ενώ η Διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ συναντήθηκε τότε με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου και στελέχη του γραφείου Θεσσαλονίκης της MSC.

Το επόμενο κρουαζιερόπλοιο που αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, το Celestyal Nefeli, θα καταπλεύσει στο λιμάνι την 1η Νοεμβρίου.

Τα κρουαζιερόπλοια “Astoria” και “Silver Cloud” καταπλέουν την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, στις 07.00, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το “Astoria” έρχεται από τον Βόλο με 416 Γάλλους τουρίστες και 266 άτομα πλήρωμα και αναχωρεί για Καβάλα στις 15.00.

Το “Silver Cloud”, με 140 επιβάτες, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 23.00, οπότε και θα συνεχίσει το ταξίδι του για Σκιάθο.

Δύο ακόμα κρουαζιερόπλοια, το MSC Opera και το MV Minerva, θα καταπλεύσουν στις 24 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το κρουαζιερόπλοιο «MSC Opera» που κατέπλευσε σήμερα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, υποδέχτηκε η διοίκηση της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. Το «MSC Opera» έφτασε το πρωί στη Θεσσαλονίκη με 2126 επιβάτες 20 διαφορετικών εθνικοτήτων και 738 άτομα πλήρωμα, σε μία περίοδο εξαιρετικά σημαντική για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Τον πλοίαρχο κ. Ραφαέλε Πόντι, τον υποπλοίαρχο κ. Ντομπριβόγιε Ντσούκοβιτς και τη Διευθύντρια του γραφείου της Mediterranean Shipping Company Greece SA, στη Θεσσαλονίκη, κ. Ελενα Ντοντόροβα, υποδέχτηκαν στο κτίριο της διοίκησης ο Πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ κ. Κώστας Μέλλιος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μακρής εκφράζοντας τη σημασία που έχει για την ΟΛΘ ΑΕ η συνεργασία με μεγάλες και υψηλού κύρους εταιρίες κρουαζιέρας, όπως η MSC.

Έγινε ουσιαστικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προκειμένου η ΟΛΘ ΑΕ να πετύχει το στρατηγικό της στόχο που είναι να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη σημαντικό προορισμό κρουαζιέρας.
Η κ. Ντοντόροβα εξήρε την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από το λιμάνι σχετικά με την εξυπηρέτηση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών του επιβατικού σταθμού.

Ο κ. Μέλλιος δήλωσε ότι υλοποιείται σχέδιο για την αναβάθμιση του Λιμένα ούτως ώστε να μπει η Θεσσαλονίκη στο χάρτη ως εναλλακτικός προορισμός κρουαζιέρας.