Banner 1

Νέα

Η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά στοιχεία της ΟΛΘ ΑΕ για το έτος 2016, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 και ώρα 13.00, στο Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων ΑΕ (πρώην Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης) επί της οδού Κατούνη 16-18.

Την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017, ο Πρέσβης της Λετονίας στη χώρα μας, κ. Maris Klisans πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Λιμένα Θεσσαλονίκης. Στο κτίριο της Διοίκησης τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ, κ.κ. Κωνσταντίνος Μέλλιος και Δημήτριος Ρούτος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις των τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και οι δυνατότητες ενίσχυσης του ρόλου των λιμένων των δύο χωρών στο παγκόσμιο δίκτυο. Διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων είναι ότι το κοινό σημείο και ταυτόχρονα σημαντικό πλεονέκτημα τον Λιμένα Θεσσαλονίκης και του Λιμανιού της Ρίγα, του σημαντικότερου λιμανιού της Λετονίας, είναι η απευθείας σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η διερεύνηση δυνατότητας συνεργασίας του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τα λιμάνια της Λετονίας θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικών συναντήσεων και συζητήσεων.

Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Η έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Παπαδόπουλου με τίτλο ‘’Μέγα γὰρ τὸ τῆς θαλάττης κράτος’’ εγκαινιάζεται σήμερα, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, στις  13:00 μ.μ., στον Α’ προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα εντευκτηρίου συνταξιούχων και περιλαμβάνει 40 εικόνες του λιμανιού που παρουσιάζονται σε 4 ενότητες:

α) Δουλειά κάτω από το βλέμμα της Σελήνης.
β) Το λιμάνι με τη ματιά ενός γλάρου.
γ) Ο Ήλιος έγειρε, άνθρωποι και μηχανήματα ξαποσταίνουν.
δ) Στιγμές καθημερινότητας.
 

Ο Ηλίας Παπαδόπουλος, που εργάζεται στο Τμήμα Ηλεκτρολογικού της ΟΛΘ ΑΕ, είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και στις εκδόσεις:
 - Φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο ‘’Η μαγεία των Ελληνικών βυθών’’ (Θεσ/νίκη 2001)
 - Θαλάσσιο οδηγό με τίτλο ‘’Ελληνικός θαλάσσιος κόσμος’’, (Αθήνα 2016)
 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου.

Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2017

 

Την Πέμπτη 16.02.2017 στις 18:00 στο κτίριο της πρώην αποθήκης στρατού, στον 1ο προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την: «Αποκατάσταση και επανάχρηση του συγκροτήματος των σταβλικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου τους, εντός του λιμένα Θεσσαλονίκης». 

Διάρκεια Έκθεσης: 15 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2017
Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 17:30 – 20:30
Σάββατο: 11:00-13:00


Στην έκθεση παρουσιάζονται τα σχέδια όλων των προτάσεων και εκθέτονται τα προπλάσματα (μακέτες) των μελετών που απέσπασαν το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο βραβείο. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν και να κατανοήσουν τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντες για το Διαγωνισμό.
 
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα γίνει συνοπτική παρουσίαση των στόχων και της διαδικασίας του Διαγωνισμού και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν αναλυτικά, από τους μελετητές, οι προτάσεις που διακρίθηκαν.
 Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν για τη Διεύθυνση Μελετών και Κατασκευής Έργων της ΟΛΘ ΑΕ ο κ. Σταύρος Σκαπέρδας, Πολιτικός Μηχανικός, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Κατασκευής και Συντήρησης Υποδομών και η κ. Δήμητρα Τσιριγώτη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, σύμβουλος ΔΜΚΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ ΑΕ επικύρωσε την απόφαση της κριτικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα βραβεία απονέμονται ως εξής:

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ
ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ
ΔΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ (με ποσοστό συμμετοχής 20%)
ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, MSc. In Urban Strategies (με ποσοστό συμμετοχής 17%)
ΑΠΟΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός (με ποσοστό συμμετοχής 17%)
ΒΡΕΝΤΖΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, MSc. Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών μνημείων και συνόλων (με ποσοστό συμμετοχής 17%)
ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, MSc. Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών μνημείων και συνόλων (με ποσοστό συμμετοχής 17%)
ΤΑΡΑΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός (με ποσοστό συμμετοχής 12%)
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Σύμβουλος Αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης και επανάχρησης
ΔΟΔΟΥΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Πολιτικός Μηχανικός
ΤΟΛΙΔΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Σύμβουλος Η/Μ

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ
ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός (με ποσοστό συμμετοχής 40%)
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός (με ποσοστό συμμετοχής 60%)
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ/ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΤΖΕΛΙΟΥ ΑΓΟΡΙΤΣΑ-ΑΝΝΑ, Πολιτικός Μηχανικός
ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΟΛΓΑ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
ΓΚΟΥΜΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, Πολιτικός Μηχανικός

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ
ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ
ΤΕΛΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός (με ποσοστό συμμετοχής 50%)
ΖΑΒΡΑΚΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Αρχιτέκτονας Τοπίου (με ποσοστό συμμετοχής 50%)
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΒΑΛΥΡΑΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής
ΓΑΡΔΙΚΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής
ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής
ΠΑΡΘΕΝΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής
ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Φοιτητής Αρχιτεκτονικής
ΟΠΤΙΚΑ ΥΠΟΒΑΘΡΑ
ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Φωτογράφος Αρχιτεκτονικής

ΕΠΑΙΝΟΣ
ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ
ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός (με ποσοστό συμμετοχής 100%)
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΡΧΟΝΤΗ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, υποψήφια Διδάκτωρ Π.Θ.
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
ΠΡΙΓΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
ΣΙΩΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
ΡΟΝΤΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Ph.D. Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Π.Θ.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Πολιτικός Μηχανικός
ΖΗΜΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Μηχ. Ηλ. Μηχανικός


Η περιοχή των σταβλικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου (τομέας V) του λιμένα Θεσσαλονίκης, στην οποία αναφέρεται ο Διαγωνισμός, έχει χαρακτηρισθεί μαζί με το ιστορικό κέντρο της πόλης ως ιστορικός τόπος. Περιλαμβάνει κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία, θεωρούμενα ως αξιόλογα κτίσματα. Ο περιβάλλων χώρος των κτισμάτων χαρακτηρίζεται ως ζώνη προστασίας μέχρι τα όρια της υπάρχουσας περίφραξης.

Ο Ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών που προκηρύχτηκε, μετά από πολύμηνη προετοιμασία τον Αύγουστο του 2016, εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της ΟΛΘ ΑΕ για τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και ανάπτυξη του συνόλου της λιμενικής ζώνης, με κριτήρια τη βιώσιμη ανάπτυξη των λιμενικών λειτουργιών, την αξιοποίηση και ανάπλαση των διαθέσιμων χώρων και κτιριακών υποδομών για σύγχρονες επιχειρηματικές, πολιτισμικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Η επανάχρηση μετά από την ολοκληρωμένη αποκατάσταση και ανάπλαση της περιοχής των στάβλων πιστεύεται ότι θα εμπλουτίσει τις λιμενικές λειτουργίες με νέες δραστηριότητες που θα υποστηρίζουν τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και θα ισχυροποιήσουν τους δεσμούς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης και των γειτονικών περιοχών με τον λιμένα. Ταυτόχρονα, η επανάχρηση, ως διαδικασία, θα συμβάλλει στη διατήρηση των ιστορικών κατασκευών της περιοχής του τομέα V.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο Διαγωνισμό χαρακτηρίζονται όλες από τον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό επεξεργασίας των σχεδίων και των συνοδευτικών κειμένων γεγονός που συνέβαλε στην υψηλή ποιότητα του αποτελέσματος του Διαγωνισμού. Η ΟΛΘ ΑΕ συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες του Διαγωνισμού και ιδιαίτερα εκείνους των οποίων οι προτάσεις διακρίθηκαν.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΟΛΘ ΑΕ και της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπογράφηκε σήμερα, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, στα γραφεία της Διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ. Στόχος του Μνημονίου είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας στους τομείς των λιμένων και μεταφορών.

Οι δράσεις που περιγράφονται στο μνημόνιο είναι η υποστήριξη διπλωματικών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών με θεματολογία ενδιαφέροντος των λιμενικών λειτουργιών της Ο.Λ.Θ. ΑΕ και η δημιουργία Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με αντικείμενο την οργάνωση και διαχείριση λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων.
Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΟΛΘ ΑΕ που στοχεύει στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση αλλά και στον προσανατολισμό του ανθρώπινου δυναμικού, και ιδιαίτερα των νέων, στη λιμενική βιομηχανία.

Η συνεργασία της ΟΛΘ ΑΕ με ένα διεθνούς κύρους Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, όπως η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, υπηρετεί την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων της εταιρίας και αποτελεί μία δράση με κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα προς όφελος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας είναι προϊόν πολύμηνων συζητήσεων μεταξύ των δύο μερών οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετέχουν στις παρακάτω πρωτοβουλίες και ενέργειες:

  • Την υλοποίηση της επιθυμίας της ΟΛΘ Α.Ε. να ενισχύσει, παράλληλα με τη λειτουργία της ως φορέα επιχειρηματικότητας, οικονομικών δραστηριοτήτων και καινοτομίας, ερευνητικές δράσεις που αναφέρονται σε σύγχρονες τεχνολογίες και προϊόντα εξυπηρέτησης των λιμενικών λειτουργιών καθώς και σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και προστασίας του περιβάλλοντος, τόσο μέσα στα όρια της χερσαίας ιδιοκτησίας της όσο και της περιβάλλουσας θαλάσσιας και αστικής ζώνης.
  • Την αξιοποίηση της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Α.Π.Θ. ως σημαντικής εκπαιδευτικής και ερευνητικής μονάδας της Ελληνικής περιφέρειας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας γενικότερα και της συμβολής της στην ευρύτερη περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
  • Την αναστροφή του Brain Drain σε Brain Gain με παροχή κινήτρων για την παραμονή και εγχώρια αξιοποίηση ικανά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα με τη δημιουργία του Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και την υποστήριξη διπλωματικών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών με θεματολογία ενδιαφέροντος των λιμενικών λειτουργιών της ΟΛΘ ΑΕ, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν τη διασύνδεση των δράσεων τους με Ευρωπαϊκούς λιμένες και Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα συγκεκριμένης στόχευσης.

23012017

Από αριστερά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Δημήτρης Μακρής, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος  και ο Πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Κωνσταντίνος Μέλλιος.

Την ΟΛΘ ΑΕ επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλο. Στο κτίριο Διοίκησης της εταιρίας, τους Υπουργούς υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Κωνσταντίνος Μέλλιος, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Μακρής, καθώς και μέλη του Δ.Σ.

Ο κ. Μέλλιος επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα που ήδη έχει αναπτυχθεί με το νέο Υπουργό, συνεχίζοντας την καλή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να προχωρήσουν τα υψίστης για το λιμάνι και τη σχέση του με την πόλη τρέχοντα θέματα. Ο κ. Μακρής από την πλευρά του εστίασε στα μείζονα θέματα του Λιμένα Θεσσαλονίκης, που είναι η επέκταση του 6ου Προβλήτα, η σύνδεση με τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα και βεβαίως τα ζητήματα διασφάλισης των εργαζομένων στα κείμενα της σύμβασης παραχώρησης ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης.

Ο κ. Κουρουμπλής ευχαρίστησε για την υποδοχή και τόνισε ότι πιστεύει στον ουσιαστικό διάλογο και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να προχωρήσουν τα θέματα άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, το λέω από τη ψυχή και από τη συνείδησή μου» είπε, συμπληρώνοντας ότι έχει δώσει προτεραιότητα σε όλα όσα τέθηκαν για να μη χάσει ο Λιμένας Θεσσαλονίκης αυτή την ευκαιρία. Επεσήμανε τη σημασία του λιμανιού για τη χώρα, τονίζοντας την ανάγκη των επενδύσεων και της προστασίας των εργασιακών σχέσεων. Διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τη Διοίκηση και τους εργαζομένους και έχει δώσει προτεραιότητα στο θέμα των αναγκαίων προσλήψεων σε όλους τους οργανισμούς λιμένων μέσω ΑΣΕΠ.

Τα μέλη της Διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ έθεσαν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του λιμανιού, το master plan, τις επενδύσεις, τις εργασιακές σχέσεις, καθώς τη σημασία του λιμανιού για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.