Banner 1

Νέα

Το κρουαζιερόπλοιο “Silver Spirit” καταπλέει για τρίτη φορά μεθαύριο, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προερχόμενο από την Καβάλα.

Το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν 700 επιβάτες, κυρίως Ευρωπαίοι, θα δέσει στο λιμάνι στις 08:00 και θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 19:00, οπότε θα αναχωρήσει με προορισμό το λιμάνι του Βόλου.

Τρία κρουαζιερόπλοια καταπλέουν το ερχόμενο τριήμερο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Αύριο, Σάββατο, στις 08:30, «δένει στο λιμάνι το Voyager με 440 επιβάτες κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία. Το πλοίο, το οποίο έρχεται από την Καβάλα θα αποπλεύσει στις 17:00 με προορισμό τον Βόλο.

Άλλα δύο κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν στο λιμάνι τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το Europa 2, το οποίο φτάνει στις 07:00 από Βόλο και αναχωρεί στις 17:00 για Μύρινα, και το Costa Pacifica, το οποίο θα έρθει στις 08:00 επίσης από τον Βόλο, για να αποπλεύσει στις 15:00 με προορισμό τη Σαντορίνη.

Κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη οι επιβάτες των τριών κρουαζιερόπλοιων έχουν προγραμματίσει οργανωμένες περιηγήσεις στην πόλη και ξεναγήσεις σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους.

Το κρουαζιερόπλοιο “Berlin” με 261 επιβάτες κυρίως από τη Γαλλία θα «δέσει» για πρώτη φορά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 08:00, προερχόμενο από τον Βόλο.

Το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι για δέκα ώρες, διάστημα κατά το οποίο οι επιβάτες του θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην πόλη και να ξεναγηθούν στη Βεργίνα. Το “Berlin” θα αναχωρήσει στις 18:30 με προορισμό την Καβάλα.

Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού

Φθινοπωρινή Ισημερία

Δράσεις Πολιτισμού στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Προβλήτα Α΄, 23-25 Σεπτεμβρίου 2015

Η Προβλήτα Α΄στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμού, χώρος ζωντανός και φιλόξενος, αγαπημένο στέκι ανθρώπων κάθε ηλικίας, υποδέχεται μια νέα σειρά δράσεων με τίτλο «Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού».

Τις δράσεις υλοποιούν ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους τρεις πολιτιστικούς φορείς που στεγάζονται στην Προβλήτα Α΄, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Οι φορείς, η καρδιά των οποίων χτυπά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στο Λιμάνι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΟΛΘ, ο οποίος στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έχει συμπεριλάβει στο βασικό του σχεδιασμό τις δράσεις «Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού» με στόχο την ισχυροποίηση της Προβλήτας Α΄ ως πύλης πολιτισμού και σημείου καλλιτεχνικής αναφοράς για την πόλη.

Η αρχή γίνεται με τη Φθινοπωρινή Ισημερία, το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εκπαιδευτικών και όχι μόνο δράσεων, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να περιεργαστούν, να ανακαλύψουν, να αισθανθούν και εντέλει να συνειδητοποιήσουν, ότι πολιτισμός και λιμάνι είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων της Φθινοπωρινής Ισημερίας θα λάβουν οι εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25-27 Σεπτεμβρίου). 

Φθινοπωρινή Ισημερία (23-25 Σεπτεμβρίου 2015)

Το τριήμερο εκδηλώσεων της Φθινοπωρινής Ισημερίας, ανοίγει τη φετινή σχολική χρονιά, προβάλλοντας τις δραστηριότητες των τριών πολιτιστικών φορέων αλλά και το εκπαιδευτικό τους έργο. Γονείς και παιδιά, με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών των τριών μουσείων και τη συνεργασία εκπροσώπων του ΟΛΘ, θα έχουν τη δυνατότητα να δράσουν φωτογραφικά, κινηματογραφικά και εικαστικά, αναμοχλεύοντας το χθες, κατανοώντας το σήμερα αλλά και με φαντασία για το αύριο, με φόντο πάντα και σημείο αναφοράς τον τόπο που τους περιβάλλει: το Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 23/9, Πέμπτη 24/9, Παρασκευή 25/9

17:30 – 19:30

Εικαστικό παιχνίδι για παιδιά κάθε ηλικίας κατά το οποίο θακατασκευάσουν τις δικές τους καρτ ποστάλ, με κεντρικό θέμα το λιμάνι του χθες και του σήμερα. Αφετηρία γίνεται η έκθεση φωτογραφίας στο παλιό αντλιοστάσιο του ΟΛΘ «Το πορτρέτο του Λιμανιού», που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας με τον ΟΛΘ. Σημεία, τοπία, γωνιές που ενέπνευσαν μεγάλους φωτογράφους και κινηματογραφιστές προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν τον ποικιλόμορφο χαρακτήρα του τοπίου αλλά κυρίως να φανταστούν τις διαφορετικές χρήσεις του λιμανιού. Στη συνέχεια, στους πάγκους εργασίας, μέσα από το κολάζ, τη ζωγραφική και τη δημιουργική γραφή τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις δικές τους κάρτες. Τα έργα που θα προκύψουν θα αναρτηθούν και θα παραμείνουν εκτεθειμένα ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου για όλο το τριήμερο σε χώρο του Λιμανιού.

18:00

Workshop γλυπτικής για παιδιά κάθε ηλικίας. Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Δήμητρας Λαμπρέτσα, θα δημιουργήσουν γλυπτά στην άμμο σε μια ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή.

Διευρυμένο ωράριο

Οι τρεις χώροι παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας τους την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου -και κάθε Παρασκευή- μέχρι τις 22:00, διευρύνοντας τη δυνατότητα του κοινού να επισκεφθεί τις εκθέσεις:

  • «Το πορτρέτο του Λιμανιού», συνδιοργάνωση ΜΦΘ-ΟΛΘ (Παλιό Αντλιοστάσιο του ΟΛΘ)
  • «Σχετικές Κινήσεις. Ευαγγελία Κρανιώτη - Julien Prėvieux» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1)
  • «Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος) & στο παράρτημα του ΜΦΘ (κτίριο πρώην Αποθηκών Στρατού, Α’ Προβλήτα)
  • Μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, ισόγειο)

Τη διεθνή έκθεση κρουαζιέρας Seatrade Europe 2015 (Cruise and River Cruise Convention), που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στο Αμβούργο, επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ, αποτελούμενη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Δημήτρη Μακρή και το μέλος του ΔΣ, Άγγελο Βλάχο.

Η διεθνής έκθεση Seatrade, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, αποτελεί το σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός για τον τουρισμό κρουαζιέρας της Ευρώπης και της Μεσογείου. Στην έκθεση συμμετέχουν μεγάλα λιμάνια - προορισμοί, καθώς επίσης και οι μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά την τριήμερη παραμονή της στο Αμβούργο, η αντιπροσωπεία της εταιρίας είχε συναντήσεις με εκπροσώπους εταιριών κρουαζιέρας, καθώς και με ναυτιλιακούς πράκτορες που εκπροσωπούν αντίστοιχες εταιρίες στην Ελλάδα, στους οποίους παρουσίασε αναλυτικά τις εγκαταστάσεις που διαθέτει η ΟΛΘ ΑΕ για την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει η Θεσσαλονίκη ως προορισμός κρουαζιέρας.

«Από τις επαφές που είχαμε διαπιστώσαμε την ανάγκη να υπάρξει συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων της πόλης, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τον τομέα της κρουαζιέρας, ο οποίος έχει μεγάλη δυναμική και μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε ο κ. Μακρής και πρόσθεσε: «Η ΟΛΘ ΑΕ βελτιώνει συνεχώς τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τους αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας. Ένα σημαντικό «εργαλείο» είναι το Συμβούλιο Φορέων του Λιμένος, το οποίο θα αξιοποιήσουμε προκειμένου να οριοθετηθούν οι στόχοι, να τεθούν προτεραιότητες και να προσδιοριστούν οι τρόποι με τους οποίους θα επιτύχουμε να προσελκύσουμε τις μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας για το 2017. Άμεσος στόχος είναι η διασφάλιση της ανοδικής πορείας της κρουαζιέρας, ενώ στους σχεδιασμούς μας είναι να εξελιχθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε λιμάνι – αφετηρία κρουαζιέρας».

Το ειδικό βραβείο στην 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης απένειμε η ΔΕΘ-HELEXPO στην ΟΛΘ ΑΕ. Το βραβείο παρέδωσε χθες το βράδυ στη διοίκηση της εταιρίας ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας.

«Το βραβείο απονέμεται για τη συνολική υποστήριξη της ΟΛΘ ΑΕ στην επετειακή αυτή διοργάνωση, η οποία εκφράστηκε τόσο με τη συμβολή στην αγορά των αντιγράφων των «Μαγεμένων», όσο και με την παραχώρηση έκτασης του λιμανιού ως πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της ΔΕΘ. Είμαι βέβαιος ότι η καλή μεταξύ μας συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Τζήκας.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ, Γιάννης Παντής χαρακτήρισε αυτονόητη την υποστήριξη στον εθνικό εκθεσιακό μας φορέα. «Υποστηρίζουμε το θεσμό και το διεθνή χαρακτήρα της ΔΕΘ, που έχει άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια, στηρίζουμε όλες τις κοινές προσπάθειες και συνεργασίες, μέσα από τις οποίες η πόλη μπορεί να ανακτήσει τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσει με αξιώσεις τις σύγχρονες προκλήσεις», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Δημήτρης Μακρής, δήλωσε: «Χαιρόμαστε για τις επιτυχίες της ΔΕΘ και είμαστε δίπλα της σε κάθε προσπάθεια για αναβάθμιση του θεσμού. Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ανάδειξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του λιμένος και η προβολή του τουρισμού, ειδικότερα για τον τομέα της κρουαζιέρας».