Skip to main content
Αναζήτηση

Το 2 εργαστήριο του FUTUREMED Observatory (Παρατηρητήριο) – Μασσαλία 9 Οκτωβρίου 2014

Το 2ο εργαστήριο του Παρατηρητηρίου FUTUREMED πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία, στις 9 Οκτωβρίου 2014. Ο στόχος αυτής της εκδήλωσης ήταν διπλός: από τη μία πλευρά να συγκεντρώσει όλους τους εταίρους μαζί για τη συζήτηση σχετικά με τα χαρακτηριστικά του υπό δημιουργία Παρατηρητηρίου και από την άλλη πλευρά να ξεκινήσει την παρουσίαση του Παρατηρητηρίου στους εξωτερικούς συνεργάτες.

 

Τα παρακάτω εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη παρακολούθησαν αυτή τη μοναδική συνάντηση, όπου επαγγελματίες, επιστημονικοί φορείς, καθώς και οι δημόσιες αρχές από όλη την ζώνη MED συζήτησαν έντονα σχετικά με τις μελλοντικές κατευθύνσεις που αφορούν την ολοκλήρωση Μεσογειακών Λιμένων – Ενδοχώρας.

– Carlo Camisetti (TLS Europe)

– Fabrizio Camisetti (TLS Europe)

– Alberto Cozzi (InCE-CEI)

– Anna Di Tucci (ANNASPED s.r.l.)

– Roland Dachs (ASLOG)

– Caroline Azais (ELMED)

– Rada Orescanin (Muncipality of Monfalcone)

– Πέτρος Σορόκος (KPMG Cyprus)

– Βασίλης Καμπάκης (Federation Shipping agents of Greece)

– Γεώργιος Καστελάνος (Hellenic Port Association)

– Costantin Tsakas (Institut de la Méditerranée)

Το εργαστήριο ξεκίνησε με την συνολική παρουσίαση του έργου από τον συντονιστή του FUTUREMED: Andrea Campagna, ο οποίος παρουσίασε το συμφέρον του έργου στο πλαίσιο των Μεσογειακών Λιμένων-Ενδοχώρας, επιτρέποντας την έναρξη μιας διαλογικής συζήτησης σχετικά με τους λόγους για τους οποίους τα λιμάνια της Μεσογείου πάσχουν σε ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με τους βόρειους τους ομολόγους τους. Η ανάγκη για μια κοινή στρατηγική για το σύστημα MEDΛιμένων- Ενδοχώρας έχει υπογραμμιστεί και συμφωνηθεί από τους εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι έχουν επίσης τονίσει ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εδαφική ολοκλήρωση του MED γίνεται αισθητή σήμερα ως κυρίαρχο θέμα με μεγάλο αριθμό παραγόντων.

Ο δεύτερος ομιλητής, ο Jean-André Lasserre από την AFT (ηγέτης του Πακέτου Εργασίας Κεφαλαιοποίηση), τόνισε το πλεονέκτημα αυτής της μορφής οργάνωσης, και υπέδειξε πως η EEIGθα ενθαρρύνει την μεσογειακή στρατηγική για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων Λιμένων-Ενδοχώρας. Επίσης δήλωσε ότι μέσα από δράσεις, όπως η θέση, η πολιτική, οι κατευθυντήριες γραμμές και η Λευκή Βίβλος. θα διαδώσουμε τις ιδέες μας. Επιπλέον, τόνισε την πρόθεση να συμμετάσχουμε σε έναν αυξανόμενο αριθμό γεγονότων εκ μέρους του Παρατηρητηρίου FUTUREMED, και τελικά να διοργανώσουμε τις δικές μας εκδηλώσεις, προκειμένου να προσανατολίσουμε τη συζήτηση προς τα συμφέροντα των μελών μας.

Στις δύο τελευταίες ομιλίες, του Massimiliano Angelotti (περιφέρεια Friuli-Venezia Giulia) και του Αρίστου Χαλάτση (ΕΚΕΤΑ / ΙΜΕΤ), παρουσιάστηκαν στο κοινό τα εργαλεία και οι μελέτες που έχουν επιτευχθεί στο FUTUREMED μέχρι στιγμής. Διαδραστικά εργαλεία όπως η ορατή πλατφόρμα, που παρέχει μια διαδραστική χαρτογράφηση των μεσογειακών λιμένων με τις συνδέσεις της ενδοχώρας ή μελέτες όπως η ανάλυση των ελλείψεων στα λιμάνια, θα αποτελέσουν τη βάση για τις περαιτέρω δραστηριότητές μας, καθώς και αποτελεσματικά μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα μέλη μας.

Σε γενικές γραμμές, το εργαστήριο ήταν πολύ χρήσιμο, τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη ευρέως συμμετείχαν στη συζήτηση και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο EEIG. Τα επόμενα βήματα της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου θα πρέπει να ακολουθηθούν από μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ενδιαφερομένων μερών.

Ας συναντηθούμε και πάλι κατά το τρίτο FUTUREMED εργαστήριο Παρατηρητήριο μας, όταν η σύμβαση για τη δημιουργία του EEIG θα υπογραφεί.

Είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε αυτή την περιπέτεια μαζί σας … Ας χτίσουμε το μέλλον του Med μαζί!

Close Menu